Wij bieden complete webhosting voor een goedkope prijs!

 
 

HTTP/2 ondersteuning

 
Geplaatst door Mangelot Hosting op maart 25, 2020
http/2

Http/2 protocol actief op alle servers

Het nieuwe HTTP/2 protocol belooft een snellere en slimmere overdracht van data via het internet zodat websites sneller laden (3% tot 15% sneller). Wat is HTTP/2 nu eigenlijk, wat zijn de voordelen,

Wat is HTTP/2?

HTTP/2 is een transfer protocol, net als zijn voorganger, HTTP/1.1 dat al in 1999 een standaard werd. Maar sindsdien is het web veel groter geworden, pagina’s zijn veel complexer geworden en multimediacontent overheerst. Het oude protocol kon deze toevloed aan data niet efficiënt verwerken en daarom werd HTTP/2 uitgebracht, gebaseerd op het door Google ontwikkelde SPDY (spreek uit: Speedy).

Hoe werkt HTTP/2?

Wanneer jij contact legt met een server, dan zal jouw browser een HTTP-sessie met de server opstarten. Het soort sessie is afhankelijk van de functies die browser en server ondersteunen. Ondersteunen zij beiden HTTP/2, dan zal de server het HTTP/2 protocol gebruiken om het verkeer te verpakken en optimaliseren om dan via het netwerk naar jou te sturen. Ondersteunt één van beiden HTTP/2 niét, dan zullen de browser of de server terugvallen op HTTP/1.1.

HTTP/2 verbetert het oude HTTP/1.1 protocol op volgende belangrijke punten:

Multiplexing: Bij 1.1 kan het protocol per verbinding de bestanden slechts één na één opvragen. Dat wil zeggen: een bestand aanvragen, wachten op een respons, het bestand downloaden en dan het volgende vragen. Voor pagina’s met een hoog aantal requests vertraagt dit het laden enorm. Bovendien wordt er op huidige websites content opgevraagd van meerdere bronnen (adverteernetwerken, optimalisatie-scripts, content delivery netwerken, …). Bij HTTP/1.1 opent dit verschillende TCP-connecties.

Header optimization: Elk HTTP-verzoek bevat header informatie. Bij HTTP/1.1 werden veel van die headers bij een sessie telkens herhaald. Bij HTTP/2 worden overbodige headers verwijderd en worden de overblijvende headers gecomprimeerd (in binair formaat doorgestuurd in plaats van gewone tekst).

Server Push: Bij HTTP/1.1 moest de server wachten tot de client een connectie initieerde. Bij HTTP/2 kunnen servers resources meteen proactief naar de client pushen. Concreet: wanneer jouw browser contact legt met een webserver en een webpagina opvraagt, dan wordt eerst het HTML-bestand gestuurd. Daarna vraagt jouw browser naar de JavaScript bestanden, afbeeldingen, CSS, enz. – dat betekent uiteraard een massa connecties die heen en weer gaan en het weergeven van de pagina vertragen. Bij HTTP/2 zal de server weten welke content jouw browser nodig heeft om de pagina te renderen. Hij zal deze data pushen naar jouw browser vooraleer die er zelf om vraagt.

Wat zijn de voordelen en nadelen van HTTP/2?

Het nieuwe HTTP/2 protocol heeft vele voordelen:

  • Snellere laadtijd van webpagina’s (3% tot 15% sneller)
  • Veiligheid: encryptie is standaard actief
  • Mobile Friendly dankzij de header compressie
  • Minder snel hackbaar door multiplexing
Tags: