Wij bieden sinds 2004 webhosting voor de goedkoopste prijs!

 
 

SSD Caching

 
Geplaatst door Mangelot Hosting op maart 25, 2020
SSD caching

Onze disks arrays (harde schijf stations) zijn voorzien van razend snelle SSD caching!

Wat is SSD caching?

Het concept achter SSD caching is heel simpel. Speciale software zorgt ervoor dat zonder dat je daar zelf enige invloed op hoeft uit te oefenen, de meest gebruikte data van een harde schijven op een speciaal daarvoor bestemde caching SSD wordt geplaatst. Wanneer het systeem data opvraagt die op deze caching SSD staat, is deze data sneller beschikbaar en hoeft niet op de tragere harde schijven gewacht te worden. Bij schrijfacties kan caching ook voor versnelling zorgen: data wordt dan in eerste instantie op de caching SSD geplaatst, het systeem kan dan ongestoord verder met de volgende taak, terwijl de caching software er voor zorgt dat de data op de achtergrond naar de standaard harde schijven wordt overgezet. Caching software is in de basis gebaseerd op least-recently-used algoritmes: data die het langst niet gebruikt is, wordt het eerst verwijderd zodra er weer ruimte nodig is.

Technische details:

Één enkele SATA/SAS schijf haalt ongeveer 160~240MB/s (lezen/schrijven)

Één enkele SSD schijf haalt ongeveer 450~550MB/s (lezen/schrijven)

Onze normale SSD schijven in Raid10 opstelling ongeveer ~1333MB/s (lezen/schrijven)

Één enkele PCI-Express SSD haalt ongeveer ~2500MB/s (lezen/schrijven)

SSD caching

Voor de caching SSD hebben we besloten onze schijvenstations te voorzien van maar liefs 2 (!!) extra PCI-Express SSD schijven,
door deze schijven in een raid0 opstelling te plaatsen is een theoretische snelheid van 10000 MB/s aan datadoorvoer mogelijk terwijl deze nu op 1333MB/s ligt.
Tevens zullen het aantal “lees/schrijf” acties van +/- 91.000 IOPS (Input/output operations per second) worden verhoogd naar ruim +/- 400.000 IOPS !
(Dit heeft voor SQL databases gebruik een groot effect, op de snelheid van schrijf en lees query’s en dus resulteert deze upgrade in snellere laadtijden van de website.)

Wanneer merk ik verschil in snelheid door deze ssd Cache

Omdat SSD Cache afhankelijk is van verschillende data kan het meerdere dagen of zelfs weken/maanden duren voordat u resultaat merkt van de SSD cache.

Dit komt omdat de veel gebruikte data door een special algoritme wordt bepaald, data die vaak wordt opgevraagd komt dus sneller in de SSD cache terecht, om zo sneller en vaker te worden doorgestuurd. gegevens die niet vaak nodig zijn komen niet in de cache terecht maar worden op de normale (langzamere) wijze van de harde-schijven gehaald.