Wat zijn dns records

Directadmin Dns records

WAT IS EEN DNS RECORD?

DNS-records (ook wel zonebestanden genoemd) zijn instructies die op gezaghebbende (authoritative) DNS-servers staan ​​en informatie verstrekken over een domein, inclusief welk IP-adres aan dat domein is gekoppeld en hoe aanvragen voor dat domein moeten worden afgehandeld. Deze records bestaan ​​uit een reeks tekstbestanden die zijn geschreven in de zogenaamde DNS-syntaxis. DNS-syntaxis is slechts een reeks tekens die worden gebruikt als opdrachten die de DNS-server vertellen wat hij moet doen. Alle DNS-records hebben ook een ‘TTL’, wat staat voor time-to-live, en geeft aan hoe vaak een DNS-server dat record ververst.

Je kunt een DNS-record zien als namen in een telefoonboek of bedrijven in een bedrijvengids. Die vermelding geeft je een heleboel nuttige informatie over een naam of bedrijf, zoals hun locatie, openingstijden, aangeboden services, maar ook een telefoonnummer enz. Domeinnamen werken net zo, je vult in je browser een domeinnaam in, een dns server van je provider zoekt bij deze domeinnaam een IP-adres, dit gebeurd eerst bij de DNS-servers van de zogeheten root zone (bijvoorbeeld.nl wordt beheerd door SIDN) daar worden de dns servers van de betreffende domeinnaam opgezocht (bijvoorbeeld ns1.mangelot-hosting.nl en ns2.mangelot-hosting.nl) en vervolgens wordt daar het IP-adres van de domeinnaam opgevraagd, Waarmee je browser moet verbinden om op de website te komen. Dit proces duurt slechts enkele microseconden van aanvraag domein tot het tonen van de website.

Alle domeinen moeten op zijn minst een paar essentiële DNS-records hebben zodat een gebruiker toegang kan krijgen tot hun website met behulp van een domeinnaam, en er zijn verschillende optionele records die aanvullende doelen dienen.

De meest voorkomende soorten DNS-records zijn:

A-record – Het record dat het IPv4 IP-adres van een domein bevat.
AAAA-record – De record die het IPv6-adres voor een domein bevat.
CNAME-record – Stuurt een domein of sub-domein door naar een ander domein, geeft GEEN IP-adres.
MX record – Stuurt e-mail naar een e-mailserver.
TXT-record – Hiermee kan een beheerder tekst notities in de record opslaan. Deze records worden vaak gebruikt voor e-mailbeveiliging.
NS-record – Slaat de naamserver op voor een DNS-invoer.
SOA-record – Slaat beheerdersinformatie over een domein op.
SRV-record – Specificeert een poort voor specifieke services.
PTR-record – Biedt een domeinnaam in reverse-lookups. (ip-adres > domeinnaam.nl)

Was dit onderwerp nuttig voor U? Ja Nee