Wat is een NIC / Registry

Wat is een NIC / registry?

Een NIC (Network Information Center) ook wel registry genoemd is de beheerder van het domeinnaam register.
Domeinen worden altijd vastgelegd bij een registry. Niet te verwarren met een Registrar (degene die de domeinnaam vastlegt bij de registry). Als je een domeinnaam bij ons registreert, dan zijn wij de registrar en wij registreren de domeinnaam vervolgens bij de registry.
De registry verzorgt het beheer van alle domeinen en de zone bestanden welke domeinnamen naar IP-adressen omzetten. (met andere woorden: het verwijzen naar nameservers en het beheren van glue records).
Een registry heeft het beheer over één of meerdere top level domains (TLD’s).

Weet je niet wat een TLD is, klik dan hier.

De registry verschilt dus per TLD. Voor.nl is SIDN de registry, voor.com is dat ICANN.
Als je een domeinnaam vast wil leggen en tegen bepaalde problemen aan loopt, dan komt dit niet door ons, maar door de regels die zijn opgelegd door de registry zelf.

Een voorbeeld is dat de nameservers moeten reageren op de domeinnaam en/of de hosting vooraf aangemaakt moet zijn voordat de domeinnaam actief word gemaakt door de registry.

Ook bepaalt de registry of een bepaalde domeinnaam een premium domeinnaam is.
Een premium domeinnaam is duurder (en soms vele malen duurder) dan een niet premium domeinnaam.

De regels voor het vastleggen en online houden van een domeinnaam verschillen dus per TLD.
Zo moet je ook voor sommige TLD’s formulieren opsturen en voor.com en andere GTLD’s zoals.shop of.info moet je een owner-c validatie doen, dit wil zeggen dat er een email wordt gestuurd naar de houder en die moet op een link in de mail klikken om zijn identiteit te bevestigen.

Wanneer de mail niet bevestigt wordt, zal de domeinnaam na 14 dagen offline gaan tot de link in de mail wel wordt aangeklikt. Als je geen toegang hebt tot het email adres, dan kan je deze wijzigen in je klantenaccount.

Zoekwoorden: Tags , , ,
Was dit onderwerp nuttig voor U? Ja Nee